

האי לפקדה (Lefkada) נמצא בצידה המערבי של יוון ושוכן אל מול איטליה. יש באי קצת מהכל: שילוב של אווירה יוונית ואיטלקית יחד, נוף הררי ירוק, חופי תכלת ומים צלולים. האי יחסית קטן ואפשר להקיף אותו ב-3 שעות נסיעה. לפקדה הוא האי הרביעי בגודלו באיים היוניים, אורכו 35 ק"מ, רוחבו 15 ק"מ ואוכלוסייתו מונה 22,879 איש. האיים הקטנים הסמוכים לו בשייט קצרצר: מגאניסי, קלאמוס, קסטוס, מדורי, סקורפיוס וספרטי.
אם כבר מדברים על חופים, ספורט מים הוא אחד הדברים הטובים ביותר לעשות בלפקדה! גלישת רוח, גלישת עפיפונים, צלילה וכל פעילות הקשורה לחוף היא חובה בלפקדה. לחלופין, שכר סירה והפליג לאיים הקטנים סביב לפקדה, כמו האי סקורפיוס האגדי.
הקהל הישראלי החל לשמוע על לפקדה רק בשנים האחרונות, אך כ-500,000 תיירים מאירופה מבקרים באי מדי שנה. מרבית המבקרים כאן הם משפחות, זוגות צעירים וחובבי ספורט ימי. בעונה, בין יוני לאוקטובר, אפשר להגיע לכאן בטיסות ישירות מישראל (שעתיים וחצי טיסה), בשאר השנה אפשר לקחת טיסת המשך מאתונה או להגיע ברכב בנסיעה בת 4 שעות.
שוק הנדל״ן בלפקדה
נכון לשנת 2023 קונים מאירופה שולטים בשוק הנדל״ן של לפקדה. האי פופולרי במיוחד בקרב גרמנים, אנגלים, איטלקים ורומנים. גם לקוחות מסין וארה״ב גילו בשנים האחרונות את לפקדה. המיקומים המובילים הם בכפרים שיבוטה, מיקרוס יאלוס, דסימי ואיוס ניקיטס ליד לפקדה טאון. כמו גם באזורים הקרובים לחופים של פורטו קציקי, האזורים את׳ני וקלמיצי. ב-2018 מחירי הוילות בלפקדה הגיעו בממוצע ל-5,000 יורו למ"ר כאשר כיום וילות נמכרות גם בסכומים של 14 אלף אירו למ״ר וצפונה. עקב המחסור הגדול בוילות איכותיות חדשות, נדל"ן באי לפקדה מהווה השקעת הון יציבה עם החזרים שנתיים גבוהים במיוחד. יש להבין, האי לפקדה הוא שוק נדל"ן חדש ומבטיח מאוד, אוצר נדל"ן למי שמחפש מיקום אותנטי באמת. מיקום הקרקע, ייעוד היערות וייעוד החופים כמו גם התקנות העירוניות ישאירו את האי מוגבל בכמות הקרקעות הזמינות למכירה ומשכך מחירי הנכסים עתידים לעלות בצורה מתונה אך קבועה גם בשנים הקרובות. במקביל, פרויקט היוקרה באי סקורפיוס שצמוד ללפקדה ימשוך קהל אמיד במיוחד שסביר להניח שיובילו לשינוי זירת הנדל״ן והגסטרונומיה של האי לפקדה.
ובאופן כללי, מחקר רחב שבוצע בשנת 2021 ביוון מצא כי למגפת הקורונה, למלחמה בין רוסיה ואוקראינה וכן ללחצים האינפלציוניים בכל העולם ישנה השפעה מועטה על שוק בתי הנופש באיים היוונים. נראה כי באופן כללי מגמת הפיתוח ביוון של העשור האחרון מגובה על ידי תשתיות חדשות ביעדים פופלאריים וכן פיתוח ענף התיירות מדי שנה יכול להמשיך ולעודד השקעות ביוון ובעיקר באיים המתפתחים בשנים האחרונות מיקונוס, נקסוס, סנטוריני, לפקדה, קורפו, פארוס וחאניה.
עיר בירה וגישה
עיר הבירה שלה נקראת גם לפקאדה או "העיר העתיקה לפקדה". האי מופרד מהיבשת רק על ידי תעלה צרה, ברוחב 50 מטר. יש טיילת ארוכה וגשר צף המחבר את לפקדה לאדמה, מה שהופך אותה לאי היווני היחיד, למעט אוויה, הנגיש ברכב. תיירים יכולים להגיע ללפקדה ברכב, במטוס ובמעבורת מהאיים הסמוכים.
תיירות
כמו שאומרים כל חברות הנדל"ן ביוון, לפקדה היא מיקונוס הבאה. מדי שנה, במיוחד בחודשי הקיץ, אלפי תיירים מיוון ומחוצה לה מבקרים לפקדה כדי ליהנות מהאקלים הנעים, החופים היפים, ההרים המרהיבים, הים הנקי, המפלים המדהימים, וכדי לחקור את התרבות העשירה של האי והכפרים המסורתיים המקסימים.
אקלים
לפקס נהנית מאקלים ים תיכוני אופייני עם קיץ רטוב, חם וחורפים קרירים בעיקר. טמפרטורות הקיץ מתחילות במאי ונמשכות עד אוקטובר. החודשים החמים ביותר הם יולי ואוגוסט עם טמפרטורות ממוצעות של 25C.
לינה
פתרונות לינה בלפקדה יש בשפע ונעים מדירות נופש ודירות סטודיו בתקציב נמוך ועד למלונות יוקרה ווילות פרטיות ליד החוף. תיירים יכולים להזמין חדרי מלון באחד מהמלונות הרבים של האי או דירות נופש המאובזרות לחלוטין עם מטבחים, חדרי אמבטיה ומרפסות או טרסות, כמו גם עם נוחות מודרנית אחרת הדרושה לשהייה מהנה במהלך החופשה.
חופים
יש שפע של חופים חוליים יפים באי, אבל הפופולריים ביותר כוללים את פורטו קציקי, 45 ק"מ דרומית מערבית לעיר לפקאדה, הנגישים באמצעות 150 מדרגות המשתפלות של ההר וחוף אגרמני, הממוקם כ-30 ק"מ מהחוף של לפקאדה. בירה, מוקפת בצוקים מרשימים. שני החופים מאורגנים היטב, עם שמשיות, מיטות שיזוף וברי חוף.
היסטוריה
לפקדה חייבת את שמה לסלעים הלבנים (לפקוס ביוונית) המאפיינים את חלקה הדרומי של האי. השם ניתן תחילה לעיר העתיקה לפקדה ולאחר מכן לאי כולו. על פי המיתולוגיה, המשוררת ושמה ״סאפו״ קפצה לים מהסלעים הלבנים האלה, מכיוון שלא יכלה לסבול את העינויים של אהבתה לפאון.
לפקאדה עברה לשליטה של שושלות שונות עד 1479, אז נכבשה על ידי הטורקים ששלטו באי עד 1684. לאחר מכן, האי עבר לשליטתם של הוונציאנים שהיו בפיקודו של מורוזיני. בתקופה זו, תקופה חשובה בתולדות לפקדה, הבירה הועברה למיקומה הנוכחי והכלכלה פרחה הודות להתפתחות המסחר והניווט. השליטה הוונציאנית הסתיימה ב-1797 כאשר נפוליאון בונפרטה וחייליו כבשו את ונציה; עם הסכם קמבופורמיו, האי לפקדה הפך לחלק מהמדינה הצרפתית !
ב-1799 ניצחו צי בעלות הברית של הטורקים, הרוסים והאנגלים על הצרפתים וכבשו את לפקאדה.
המדינה היונית הוקמה בקונסטנטינופול במרץ 1800, במטרה ליצור את הרפובליקה השבעיתית. הניסיון נכשל ב-1807 מכיוון שהאי חזר תחת שלטון צרפת. תקופה זו הייתה תקופה של שגשוג ושיפורים חקלאיים גדולים עבור האי. בינתיים החלו האנגלים לכבוש את האיים היוניים האחרים והצליחו שוב לכבוש את לפקדה בשנת 1810. כיבוש זה הפך לרשמי עם הסכם פריז שנחתם ב-1815.
בתקופת השליטה האנגלית הפכה השפה היוונית לרשמית, נבנו רשתות דרכים חדשות ואספקת המים של העיירה אורגנה ושופרה. הכיבוש האנגלי הרשמי לא נמשך זמן רב אך ההגנה האנגלית על האיים היוניים נמשכה עד 1864. במהלך השלטון וההגנה האנגלית, לפקדה ושאר האיים היוניים עזרו לשאר יוון שעדיין הייתה תחת שלטון טורקי. תקופה זו גם אפשרה השראה לסופרים רבים כמו יאקומו קואיזומי הידוע גם בשם לאפקדיו הרן ואנג'לוס סיקליאנוס.
ב-21 במאי 1864, נחתם הסכם המכריז על איחוד האיים היוניים (ביניהם לפקאדה) עם המדינה היוונית העצמאית שרק נולדה.